Rozporządzeniem Komisji (UE) 2016/60 z dnia 19 stycznia 2016 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego
i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów chloropiryfosu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 14 z 21.01.2016, str. 1) określono nowe (niższe niż dotychczas) najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) chloropiryfosu w stosunku do niektórych produktów pochodzenia roślinnego. Należy zauważyć, że ww. rozporządzenie odnosi się do chloropiryfosu, a nie chloropiryfosu metylowego (substancji tej nie dotyczą ograniczenia).
Rozporządzenie stosuje się od dnia 10 sierpnia 2016 r., wiąże ono w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej.
W Polsce obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji czynnej chloropiryfos skutkujące ograniczeniem użycia dotyczy następujących upraw:
Uprawa | Dotychczasowy poziom NDP dla chloropiryfosu | Nowy poziom NDP dla chloropiryfosu |
Ziemniaki | 0,05 mg/kg | 0,01 mg/kg |
Jabłonie | 0,5 mg/kg | 0,01 mg/kg |
Buraki Cukrowe | 0,2 mg/kg | 0,05 mg/kg |
Kapusta głowiasta biała | 1 mg/kg | 0,01 mg/kg |
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeprowadziło postępowania administracyjne
w ramach których ograniczono zakres stosowania środków ochrony roślin w skład, których wchodzi powyższa substancja czynna. Zmieniono treści etykiet poniżej wskazanych środków ochrony roślin:
Okres sprzedaży i dystrybucji powyżej wskazanych środków ochrony roślin wprowadzonych do obrotu określono do dnia 10 sierpnia 2016 r. Środki te mogą podlegać przeetykietowaniu.